Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Τα ζώα στα παραμύθια






Σε όλο τον κόσμο συναντάμε ιστορίες και παραμύθια με ζώα.
Τα ζώα που μιλάνε είναι ένα κοινό θέμα στη μυθολογία και τις λαϊκές ιστορίες λαών και πολιτισμών, καθώς και στη παιδική λογοτεχνία.


 





Τα ζώα στα παραμύθια έχουν ανθρώπινες ιδιότητες. Η χρήση τους επιτρέπει στον αφηγητή να συνδυάσει τα βασικά χαρακτηριστικά του ζώου με την ανθρώπινη συμπεριφορά, να εφαρμόσει τη μεταφορά και να ψυχαγωγεί τα παιδιά.





Τα ζώα στα παραμύθια πάντα βοηθούν τους ανθρώπους. Μερικές φορές τα ζώα δρουν από μόνα τους, ενώ άλλες φορές υπάρχει σχέση αμοιβαιότητας. Οι ήρωες σώζουν ή βοηθούν το ζώο, και αυτό από ευγνωμοσύνη τούς ανταποδίδει τη σωτηρία, όταν χρειάζεται η επέμβαση των δυνάμεών του.





Σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς πίστευαν ότι τα ζώα και τα πούλια είχαν πρόσβαση σε γνώσεις και δυνάμεις που οι άνθρωποι είτε είχαν λησμονήσει είτε αγνοούσαν. Ουσιαστικά, σε πολλές ιστορίες τα ζώα λαμβάνουν το ρόλο του από μηχανής θεού της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας ή είναι αγγελιοφόροι μιας ανώτερης δύναμης. Συνδέονται μ΄έναν μαγικό κόσμο και μόνο ο ικανός και άξιος ήρωας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους.







H πιο δημοφιλής υπόθεση σ’ όλα τα κλασσικά, μεσαιωνικά παραμύθια είναι αυτή του «Χαμένου Παραδείσου» που κερδήθηκε ξανά. 

Ο ήρωας/πρωταγωνιστής περνάει τις δοκιμασίες. όπως αυτές παρουσιάζονται κατά την ροή του παραμυθιού, κερδίζει την πριγκίπισσα (είτε την σώζει από τον μάγο / τη μάγισσα, τον δράκο ή το τέρας, είτε την ξυπνά από τα μάγια), την παντρεύεται και γίνεται βασιλιάς. Το ευτυχισμένο ζευγάρι, ως άλλοι πρωτόπλαστοι, μέσα από τις δοκιμασίες απαλλάσσονται από τις αμαρτίες που φέρει η γενιά τους και επιστρέφουν εξιλεωμένοι στον «Χαμένο Παράδεισο».

 Σ' αυτή τη προσπάθεια του αρωγός είναι τα ζώα, τα οποία ακριβώς επειδή δεν εκδιώχθηκαν ποτέ από τον Παράδεισο, έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν τον ήρωα. 


Πολλές φορές τα ζώα και τα φυτά αποκτούν ανθρώπινες ιδιότητες και συμπεριφέρονται, σαν άνθρωποι. Δηλαδή μιλούν, σκέφτονται, και βοηθούν τους ανθρώπους.

Read more at: https://www.literature.gr/
Πολλές φορές τα ζώα και τα φυτά αποκτούν ανθρώπινες ιδιότητες και συμπεριφέρονται, σαν άνθρωποι. Δηλαδή μιλούν, σκέφτονται, και βοηθούν τους ανθρώπους.

Read more at: https://www.literature.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.