Φθινοπωρινή ισημερία
Ονομάζεται το αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια. Συμπίπτει μεταξύ 21 και 23 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, η ημέρα μικραίνει και η νύχτα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο μεταξύ 21 και 23 Δεκεμβρίου. Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές το χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους.
Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες. Αρκετά αρχαιοελληνικά ημερολόγια, ανάμεσά τους των Λακεδαιμονίων και των Μακεδόνων, είχαν ως αφετηρία (πρωτοχρονιά) τη φθινοπωρινή ισημερία.
Ουσιαστικά, σηματοδοτεί την είσοδο στο φθινόπωρο, το οποίο ολοκληρώνεται με το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου (όπου εισερχόμαστε στον χειμώνα). Ωστόσο, για την μετεωρολογία οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος στο βόρειο ημισφαίριο και Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος στο νότιο ημισφαίριο απαρτίζουν συμβατικά την εποχή του Φθινοπώρου. Εξαίρεση σε αυτού του είδους τη διαίρεση αποτελεί το Κελτικό ημερολόγιο, που ακολουθεί τον Κελτικό ημερολογιακό κύκλο και θεωρεί ως μήνες του Φθινοπώρου τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Στο κέλτικο ημερολόγιο η φθινοπωρινή ισημερία συμπίπτει με τη γιορτή Μάμπον (Mabon) όπου εορτάζεται ο θερισμός της άμπελου και των μήλων, καθώς και η δημιουργία του κρασιού. αυτές οι γιορτές σηματοδοτούν τη μέση του κύκλου συγκομιδής - όταν οι ημέρες και οι νύχτες είναι ίσου μήκους. Είναι καιρός να αποκομίσει αυτό που σπέρνετε, ένας χρόνος να ευχαριστήσω τη Μητέρα Γη για τη γενναιοδωρία που παρέχει και χρόνο για να ξεκουραστεί αφού έφερε τις καλλιέργειες.
Η λέξη Mabon προέρχεται από την κοινή βρετανική και γαελική διάλεκτο καθώς και από την πρωτο-κελτική ρίζα makwo που σημαίνει γιος. Για φέτος, το φθινόπωρο αρχίζει στις 23 Σεπτεμβρίου στις 01:54 τα ξημερώματα και θα τελειώσει στις 21 Δεκεμβρίου στις 22:23 το βράδυ όπου μπαίνουμε στον χειμώνα.
Εικόνα: Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο, Φθινόπωρο, 1573.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.