Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Ded Moroz: Ο Ρώσος Άγιος Βασίλης


Γιώτα Χουλιάρα
Συγγραφέας του βιβλίου 
«Ο βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας»


Ο Ντεντ Μορόζ (Ded Moroz), που σε απλή μετάφραση σημαίνει «Παγωμένος Παππούς», είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας παρόμοιος με εκείνον του Άγιου Βασίλη.


Ο Ded Moroz, με τη πλούσια λευκή γενειάδα, φέρνει δώρα στα παιδιά τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς και συνοδεύεται από την εγγονή και βοηθό του, την Snegurochka.

H παραδοσιακή στολή του αποτελείται από ένα μακρύ παλτό (γαλάζιο και άσπρο ή πιο σπάνια κόκκινο), το οποίο φτάνει μέχρι τις φτέρνες. Η εγγονή του φοράει γαλαζο-ασημένια στολή, ένα γούνινο καπέλο και ένα στεφάνι που μοιάζει με νιφάδα χιονιού. Η Snegurochka είναι μια πρωτοτυπία των Ρώσων, καθώς κανένας αντίστοιχος χαρακτήρας σε καμία άλλη χώρα δεν συνοδεύεται από κάποιο γυναικείο πρόσωπο. Ο Ded Moroz μένει στο Veliky Ustyug, μια πόλη στο ρώσικο Βορρά.



Η ιστορία του ξεκινά από πολύ παλιά, πριν ακόμη από τον Χριστιανισμό. Αρχικά περιγραφόταν ως ο γιος των Σλάβων παγανιστών θεών και δοξαζόταν ως ο μάγος του χειμώνα που έλεγχε τις καιρικές συνθήκες, μεταξύ άλλων και την παγωνιά. Λέγεται μάλιστα πως συχνά άρπαζε τα παιδιά και ζητούσε από τους γονείς ανταλλάγματα. Ως παγανιστής θεός παρουσίαζε ομοιότητες με τον Όντιν, θεό της γερμανικής και σκανδιναβικής μυθολογίας.

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα και με επιρροές από τα λογοτεχνικά έργα της εποχής, η φιγούρα του μεταβλήθηκε και μετατράπηκε σε δημοφιλή χαρακτήρα. Μετά τη Ρώσικη επανάσταση, ο εορτασμός των Χριστουγέννων είχε αποθαρρυνθεί καθώς θεωρείτο πολυτέλεια και θρησκευτική τελετουργία σε μια ΕΣΣΔ που είχε βυθιστεί σε αντι-θρησκευτικό κλίμα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των Σοβιετικών ετών ο Ded Moroz άλλαξε  μορφή και έγινε σύμβολο της Πρωτοχρονιάς χάνοντας εντελώς τον «θρησκευτικό του χαρακτήρα». Σύμφωνα με την παράδοση των Ρώσων επισκέπτεται τα παιδιά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τους φέρνει δώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.