O ρόλος της βασίλισσας στα παραμύθια είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς αποτελεί κατάλοιπο της Μητριαρχικής κοινωνίας των πρώτων Ανθρώπων.
Από την Βασίλισσα Κακιά Μητριά μέχρι την παρθένα κόρη που θα παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς και θα γίνει Βασίλισσα, η φιγούρα αντιπροσωπεύει τις εικόνες που είχαν οι πρώτοι Άνθρωποι για την Μεγάλη Μητέρα.
Άλλοτε σκληρή και άλλοτε γλυκιά, τρυφερή και όμορφη, η Βασίλισσα ενσαρκώνει στο πρόσωπό της όλες τις Γυναίκες των αρχαίων κοινωνιών. Είναι η Θεά Δήμητρα που προσφέρει τα αγαθά της, αλλά και η Περσεφόνη που θυσιάζεται ως άλλη Πεντάμορφη σ΄έναν γάμο που δεν επιθυμεί αρχικά. Είναι η Κλυταιμνήστρα που σκοτώνει με την βοήθεια του Αίγισθου τον Αγαμέμνωνα αλλά και η Μήδεια που δολοφονεί τα παιδιά του έρωτά της.
Είναι η τρομερή και φοβερή Λίλιθ της Μεσοποταμίας αλλά και η Ωραία Ελένη που γεμίζει τους εραστές της λάγνα φιλιά. Είναι θεά Αθηνά αλλά και η Άρτεμις, η νεαρή παρθένα των Δασών.
Η Βασίλισσα ουσιαστικά συμβολίζει την εστία και όλα τα πρόσωπα της Γυναίκας, από τη νεαρή εφηβική ηλικία μέχρι την απόλυτη ακμή αλλά και πτώση ενίοτε. Όπως και η Σελήνη, παρουσιάζεται ευμετάβλητη αλλά και μοναδική.
Η «Καλίσι» (Khaleesi - το θηλυκό του «καλ», βασίλισσα των Ντοθράκι) όπως παρουσιάζεται από τον συγγραφέα Τζωρτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν στη σειρά βιβλίων «Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου» (απ΄όπου προέρχεται η τηλεοπτική σειρά Game of Thrones) ουσιαστικά ενσαρκώνει το ρόλο της βασίλισσας όπως αυτός έχει απομείνει στη μνήμη των ανθρώπων από την Μητριαρχική κοινωνία.
Παρά το νεαρό της ηλικίας της υπάρχουν στιγμές που δείχνει ωριμότητα και σοφία, η οποία πηγάζει από την δύναμη του Αρχαίου Θηλυκού. Η ίδια ελέγχει την φωτιά (εστία) αλλά και τους δράκους που είναι από τα πιο αρχαία πλάσματα της Γης.
Στη τηλεοπτική σειρά, η Καλίσι τελικά πρέπει να πεθάνει σε αντίθεση με τη ρήση Valar morghulis (δηλαδή όλοι οι άνδρες πρέπει να πεθάνουν) των προηγούμενων κύκλων. Ο θάνατος της όπως και ο θάνατος της Σέρσει Λάννιστερ δείχνει πως ο κύκλος των μητριαρχικών κοινωνιών οδηγείται σταδιακά στο τέλος του. Μόνο ο Βορράς μένει ακόμη πιστός στο Valar dohaeris (δηλαδή όλοι οι άνδρες πρέπει να υπηρετούν) έχοντας ως βασίλισσα τη Σάνσα Σταρκ.
Περισσότερες πληροφορίες για τους αποσυμβολισμούς στα παραμύθια μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο «Ο Βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άλλωστε.
Γιώτα Χουλιάρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.