«Κάποτε ζούσε ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα που ήταν πολύ θλιμμένοι, γιατί δεν είχαν παιδιά. Δοκίμασαν μαγικά νερά, έκαναν επικλήσεις και προσκυνήματα. Έκαναν όλα όσα μπορούσαν να κάνουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή η βασίλισσα διαπίστωσε ότι οι επιθυμίες της εκπληρώθηκαν, και πολύ σύντομα, γέννησε μια κόρη....» Η Ωραία Κοιμωμένη - Η αρχή του παραμυθιού από τον Περρώ
To βράδυ του Σαββάτου στη τηλεόραση του Αlpha προβλήθηκε η αμερικάνικη ταινία φαντασίας (παραγωγής 2014) Maleficent με πρωταγωνίστρια στον ομώνυμο ρόλο της κακιάς μάγισσας την Αντζελίνα Τζολί.
Μια ηλικιωμένη γυναίκα αφηγείται και λέει την ιστορία της Μαγκούφισσας (Maleficent) μιας νεαρής και ισχυρής νεράιδας που ζει στους Moors, ένα μαγικό βασίλειο που συνορεύει με το βασίλειο των ανθρώπων. Ως ένα νεαρό κορίτσι, γνωρίζει και ερωτεύεται ένα ανθρώπινο αγόρι που ονομάζεται Στέφανος (Stefan), του οποίου ο ενθουσιασμός για την Μαγκούφισσα επισκιάζεται από την φιλοδοξία του να γίνει βασιλιάς. Καθώς μεγαλώνουν, οι δύο απομακρύνονται ώσπου μια μέρα ο Στέφανος σταματά να έρχεται να τη δει. Αργότερα, αφού η Μαγκούφισσα νικήσει τον τωρινό βασιλιά στην μάχη, οι υποτακτικοί του αναλαμβάνουν να εκδικηθούν το θάνατο του. Ο Στέφανος βλέπει την οδό του προς την βασιλεία ανοικτή, και αποφασίζει να κυνηγήσει την σκοτεινή νεράιδα. Επισκεπτόμενος τη νύκτα, ο Στέφανος την ναρκώνει αλλά δεν μπορεί να την σκοτώσει. Αντιθέτως της καίει τα φτερά χρησιμοποιώντας σίδηρο (μια θανατηφόρα ουσία για τις νεράιδες) και τα παρουσιάζει στο βασιλιά ως απόδειξη ότι τη σκότωσε. Λυπημένη κατάκαρδα από την προδοσία του Στέφανου και το χάσιμο των φτερών της, η Μαγκούφισσα αρχίζει την οικοδόμηση ενός σκοτεινότερου βασιλείου στο νεραιδοβασίλειο. Παίρνει ένα κοράκι, τον Diaval, ως σύντροφο και έμπιστο φίλο, τον οποίο συνεχώς μεταμορφώνει από άντρα σε πουλί και άλλα ζώα.
Μια μέρα, ο Diaval ενημερώνει την Μαγκούφισσα ότι ο Στέφανος, τώρα βασιλιάς, οργανώνει την βάπτιση της νεογέννητης κόρης του, Αυγούλας. Ως αντίποινα για την προδοσία του Στέφανου, η Μαγκούφισσα φτάνει απρόσκλητη και καταριέται το παιδί με μια κατάρα ύπνου, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στα 16α γενέθλια της μετά που θα τρυπήσει το δάκτυλό της σε μια ανέμη. Ωστόσο, ως πράξη ελεημοσύνης προς το αθώο παιδί, δίνει στην κατάρα ένα αντίδοτο στο φιλί της αληθινής αγάπης. Ο Στέφανος, παρανοϊκός από την Μαγκούφισσα και την εκδίκησή της, επιβάλλει όλες οι ανέμες στο βασίλειο να καούν και να κλειδωθούν. Ακόμη στέλνει την Αυγούλα να ζήσει με τις τρεις νεράιδες κρυμμένη βαθιά μέσα στο δάσος μέχρι την μέρα μετά τα 16α γενέθλιά της.
Παρά το αρχικό μίσος της για την Αυγούλα, η Μαγκούφισσα αρχίζει να την προσέχει από μακριά όταν οι αμελείς νεράιδες αποτυγχάνουν να το πράξουν. Όταν η Αυγούλα γίνεται 15, έρχεται τελικά σε επαφή με την Μαγκούφισσα, πιστεύοντας ότι είναι νεραϊδονονά της όπως αυτή ανέφερε ότι την παρακολουθεί όλη της την ζωή. Η Μαγκούφισσα επιτρέπει στην Αυγούλα να περνάει περισσότερο χρόνο στο νεραϊδοβασίλειο. Συνειδητοποιώντας ότι έχει αναπτύξει τρυφερότητα στην πριγκίπισσα, η Μαγκούφισσα προσπαθεί να αφαιρέσει την κατάρα αλλά η κατάρα δεν μπορεί να σπάσει, λόγω του γεγονότος ότι όταν καταράστηκε την Αυγούλα, είπε ότι καμία μαγεία στον κόσμο θα μπορούσε να την σπάσει. Όταν η Αυγούλα γνωρίζει τον πρίγκιπα Φίλιππο (Prince Philip), οι δύο τους έλκονται μεταξύ τους. Αυτός της λέει ότι πηγαίνει στο βασίλειο του βασιλιά Στέφανου αλλά της υπόσχεται να επιστρέψει να την δει. Στα 16α γενέθλιά της, η Αυγούλα θέλει να μείνει με την Μαγκούφισσα στο βασίλειό της, το οποίο η Μαγκούφισσα της επιτρέπει με την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θα εμποδίσει την κατάρα. Ωστόσο, οι νεράιδες λένε την αλήθεια για την καταγωγή της Αυγούλας και την κατάρα της Μαγκούφισσας. Πληγωμένη από την αλήθεια, η Αυγούλα τρέχει μακριά από την Μαγκούφισσα πίσω στους γονείς της.
Ο Στέφανος κλειδώνει την Αυγούλα για ασφάλεια μέχρι το ηλιοβασίλεμα των γενεθλίων της. Ωστόσο η κατάρα πραγματοποιείται και η Αυγούλα τρυπά το δάκτυλο της σε μια παλιά ανέμη στα μπουντρούμια. Η Μαγκούφισσα, αφού απέτυχε να την προστατέψει, τρυπώνει μέσα στο κάστρο με ένα αναίσθητο Φίλιππο, ελπίζοντας η σύντομη συνάντηση με την Αυγούλα στο δάσος θα ήταν αρκετή για να σπάσει την κατάρα της. Το φιλί του Φίλιππου αποτυγχάνει και η Μαγκούφισσα απολογείται στην κοιμισμένη πριγκίπισσα, ορκιζόμενη ότι κανένα κακό δεν θα της συμβεί για όσο κοιμάται και την φιλάει στο μέτωπο. Η Αυγούλα ξυπνά καθώς η "αληθινή αγάπη" της Μαγκούφισσας για την Αυγούλα είναι αυτή της μητέρας και της κόρης. Η Αυγούλα, κατά την αφύπνιση, λέει την Μαγκούφισσα "νεραϊδομαμά", δείχνοντας ότι έχει συγχωρέσει την Μαγκούφισσα, και επαναβεβαιώνει την επιθυμία της να ζήσει μαζί της στο νεραϊδοβασίλειο. Στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν το κάστρο, η Μαγούφισσα συλλαμβάνεται με ένα σιδερένιο δίχτυ το οποίο πέφτει από την οροφή. Οι φύλακες του Στέφανου, μέσα από σιδερένιες πανοπλίες και χρησιμοποιώντας σιδερένια όπλα, χτυπούν και αρχίζουν να σκοτώνουν την Μαγκούφισσα. Χρησιμοποιώντας την τελευταία της δύναμη, η Μαγκούφισσα μεταμορφώνει τον Diaval σε ένα δράκο και καθώς αρχικά νικούσαν, σύντομα αρχίζουν να χάνουν. Οι φρουροί περικυκλώνουν την Μαγκούφισσα και ο Στέφανος με σιδερένιες ασπίδες σχεδόν τη σκοτώνει χλευάζοντάς την για την έλλειψη των φτερών της. Εκείνη τη στιγμή, η Αυγούλα ελευθερώνει τα κλεμμένα της φτερά από την φυλακή τους και με τα φτερά της να έχουν αποκατασταθεί, η Μαγκούφισσα υπερνικάει τον Στέφανο και αυτός πέφτει νεκρός. Η Αυγούλα αργότερα ονομάζεται βασίλισσα και των ανθρώπων και των νεράιδων από την Μαγκούφισσα, ενοποιώντας τα δύο βασίλεια για πάντα, καθώς ο Φίλιππος παρακολουθεί. Η αφηγήτρια αποκαλύπτει την ταυτότητά της ως μια ηλικιωμένη Αυγούλα.
Όπως αναφέρεται και στην σελίδα 93 του βιβλίου «Ο βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας - Η σκοτεινή όψη των παραμυθιών»:
Η «Ωραία Κοιμωμένη» (γαλλικά: La Βelle au bois dormant) είναι ένα γνωστό παραμύθι που δημοσίευσε ο Σαρλ Περρώ (Charles Perrault ) το 1697 στη συλλογή παραμυθιών του «Histoires ou contes du temps passé: Contes de ma mère l’ oye» (« Παραμύθια και ιστορίες του παρελθόντος με ήθος: Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας»). Στη συνέχεια, το 1812, οι αδερφοί Γκριμ δημοσίευσαν μια εκδοχή του παραμυθιού με τον τίτλο: «Dornröschen» όπως τους την διηγήθηκε η Marie Hassenpflug. Την ιστορία των Γκριμ μετέφρασε στα αγγλικά με τον τίτλο «Little Briar Rose» η Margaret Hunt το 1884 και το 1886 η Lucy Crane με τον τίτλο «The Sleeping Beauty». Πρόκειται για την ιστορία μιας όμορφης πριγκίπισσας, η οποία πέφτει σε ύπνο εξαιτίας μιας κατάρας μέχρι την στιγμή που την ξυπνάει ο πρίγκιπας και εκλεκτός της καρδιάς της. Το παραμύθι βασίζεται στην ιστορία «Sole, Luna, e Talia» (Sun, Moon and Talia) του Ιταλού Μπαζίλ (Giambattista Basile) και περιλαμβάνεται στο έργο του «Πενταήμερον» (Lo cunto de li cunti) του 1634. Η ιστορία του Μπαζίλ δεν είναι η πρωτότυπη, καθώς αποτελεί κομμάτι άλλων παλαιότερων ιστοριών.
Η αλήθεια είναι πως η εταιρεία Disney μας έχει συνηθίσει σε πιο ρομαντικές και άκρως γλυκανάλατες παρουσιάσεις των κλασσικών παραμυθιών. Στην συγκεκριμένη ταινία όμως, την οποία σκηνοθέτησε ο Ρόμπερτ Στρόμπεργκ και το σενάριο έγραψε η Λίντα Γούλβερτον παρουσιάζεται η ιστορία από την οπτική γωνία της Κακιάς Νεράιδας.
Στην πραγματικότητα το γνωστό παραμύθι είναι γεμάτο σκοτεινά σημεία
«Την επόμενη ημέρα μια μεγάλη γιορτή θα γινόταν στο παλάτι, καθώς η μοναχοκόρη του Βασιλιά, η Αυγή, θα γινόταν 16 ετών. Οι ετοιμασίες πολλές και προσεκτικές. Και φυσικά, σύμφωνα με την βασιλική διαταγή, τα αιχμηρά αντικείμενα είχαν απομακρυνθεί στην καλά φυλαγμένη ανατολική πτέρυγα του παλατιού.
Όμως, εκείνο το βράδυ η Αυγή δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Έκανε βόλτες στο παλάτι και, ξαφνικά, βρέθηκε σε δωμάτια που δεν είχε ξαναδεί. Ήταν σκοτεινά και γεμάτα υγρασία. Ήταν δωμάτια γεμάτα αιχμηρά αντικείμενα. Άπλωσε το χέρι της για να τα επεξεργαστεί και τότε..... »
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από μια άλλη εκδοχή της γνωστής ιστορίας. Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί τι ακριβώς πρεσβεύει η κατάρα στο παραμύθι της Ωραίας Κοιμωμένης και ποια ήταν η αληθινή ιστορία; Μήπως τελικά τα σεξουαλικά υπονοούμενα που αφήνει η ταινία ανάμεσα στην Κακιά Νεράιδα και τον Βασιλιά δεν είναι μόνο υπονοούμενα;
Από την άλλη το συγκεκριμένο παραμύθι είναι γεμάτο αλληγορίες. Σύμφωνα με τους λαογράφους, τα περισσότερα παραμύθια έλκουν την έμπνευση τους από το μοτίβο της καθημερινότητας των γυναικών και των καθηκόντων που έπρεπε να εκτελέσουν, όπως το γνέσιμο.
Αυτό φαίνεται ολοκάθαρα στο παραμύθι της «Ωραίας Κοιμωμένης» αλλά και στο παραμύθι «Η κόρη του Μυλωνά».
Στην αρχική του εκδοχή το παραμύθι ήταν αρκετά σκληρό και σαφώς ακατάλληλο για ανηλίκους.
Πιο συγκεκριμένα μπορείτε να διαβάσετε το κεφάλαιο «Η Ωραία Κοιμωμένη» στη σελίδα 93 και το υποκεφάλαιο «Από την Παλαιά στη Νέα Θρησκεία. Οι Συμβολισμοί του Παραμυθιού» στη σελίδα 103.
Να σημειώσουμε εδώ πως όπως ανακοίνωσε η Disney ήδη έχουν ξεκινήσει στη Βρετανία τα γυρίσματα για την συνέχεια της ταινίας η οποία αναμένεται να βγει στους κινηματογράφους με τον τίτλο «Maleficent II- Mistress of Evil » τον Οκτώβριο.
Ακολουθεί το επίσημο trailer της ταινίας:
Γιώτα Χουλιάρα
Συγγραφέας του βιβλίου «Ο βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.