Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Βιβλιοπρόταση: Πορφυρογέννητος- Το 8ο παιδί





Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Ο μύθος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά, όπως αυτό αναφέρεται στο πρώτο τόμο του έργου Παραδόσεις του σπουδαίου λαογράφου Νικόλαου Πολίτη, είναι το κεντρικό σημείο του βιβλίου της συγγραφέως.

Με βάση τις τελευταίες στιγμές της ζωής του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, λίγο πριν από την Άλωση της Πόλης και την Πτώση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γνωστής πλέον ως Βυζάντιο, μια πτώση που σήμανε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, η συγγραφέας πλέκει δυο ιστορίες. Η μια ιστορία είναι σύγχρονη και η άλλη λαμβάνει χώρα την εποχή του Παλαιολόγου μέχρι και το τέλος της Αυτοκρατορίας. Δυο ιστορίες τόσο όμοιες, αλλά και τόσο διαφορετικές που κινούνται παράλληλα αλλά και συνδέονται άμεσα, διότι δεν θα μπορούσε η μια να υπάρχει χωρίς την άλλη. Όπως ένας λαός δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς τους μύθους, τους θρύλους, τις παραδόσεις και τη λαογραφία του. Διότι ένας λαός χωρίς αυτά μοιάζει με το τελειότερο φαγητό του κόσμου χωρίς αλάτι. Και όπως εξηγεί και η Κορδέλια στο βασιλιά Ληρ τί θα ήταν ο κόσμος χωρίς αλάτι.

Η συγγραφέας, η οποία στη μέχρι τώρα πορεία της έχει αποδείξει πόσο αγαπά τους μύθους και τους θρύλους, βουτάει χωρίς φόβο στη πηγή τους και δημιουργεί ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο διδάσκει αλλά και προβληματίζει. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο από πορφύρα, η οποία θεωρήθηκε από την αρχή ευγενές χρώμα και σύμβολο των θεών και βασιλιάδων. Εξάλλου, Πορφυρογέννητος σημαίνει στην κυριολεξία «αυτός που γεννήθηκε μέσα στην Πορφύρα», δηλαδή στο ομώνυμο δωμάτιο των βυζαντινών ανακτόρων της Κωνσταντινούπολης. Γενικά σημαίνει «αυτός που γεννήθηκε όταν ο πατέρας του ήταν αυτοκράτορας».

Με τα ίδια πορφυρά χρώματα μας περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε πριν την Άλωση, αλλά και τον τρόπο που αόρατα, σχεδόν μαγικά μετουσιώθηκε σε πεποίθηση το πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα είναι. Προφητείες που έχουν μια μοναδική δυναμική, γιατί από τη στιγμή που θα ειπωθούν αλλάζουν τη ροή της Ιστορίας, αυτός εξάλλου είναι ο σκοπός τους και έρωτας. Διότι ο έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη όλων. Μόνο οι πραγματικά ερωτευμένοι μπορούν να κινήσουν Γη και Ουρανό και να φτάσουν μέχρι τη πόρτα του Δημιουργού ζητώντας τη δύναμη να προστατέψουν ό,τι και όσα αγαπούν.

Έχοντας βαθειά γνώση της Ιστορίας, η Βίβιαν Φόρτη μας ταξιδέψει από το σήμερα στο χθες και πάλι πίσω ενώνοντας περιοχές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και δίνοντας στοιχεία ιστορικά αλλά και θρησκευτικά. Εξάλλου το 8ο παιδί, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, δεν είναι ένας τυχαίος απόγονος. Το 8 είναι ένας άρτιος αριθμός με μια ιδιαίτερη δυναμική. Είναι το σύμβολο των μελλοντικών καιρών αλλά και του απείρου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στα παραμύθια με αδέρφια πάντοτε χρησιμοποιείται ο αριθμός 7, που είναι ο αριθμός της γνώσης. Μετά τη γνώση λοιπόν έρχεται το 8 που είναι ό,τι συμβολίζουν όλοι οι προηγούμενοι αλλά και η μοναξιά.

Διότι μόνος, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, στάθηκε και ο Παλαιολόγος ως τελευταίος Αυτοκράτορας των Ελλήνων απέναντι στους Οθωμανούς. Αυτή τη μοναξιά του, ως ευχή και κατάρα, περιγράφει η Βίβιαν Φόρτη.

Αν και το μυθιστόρημα αναφέρεται στο μύθο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά, είναι μια καθαρά γυναικεία υπόθεση. Ο Παλαιολόγος είναι πάντα παρών, στο χθες, το σήμερα και το αύριο, αλλά τα νήματα τα κινούν γυναίκες. Εξάλλου, όλο το βιβλίο είναι γυναικεία υπόθεση, από τη συγγραφή, το εξώφυλλο και την επιμέλεια. Δυο, γυναίκες, η Ισιδώρα στο παρόν και η Θεοδοσία στο παρελθόν. Τα ονομάτά τους δεν είναι τυχαία, η συγγραφέας φροντίζει να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις ως αρχαία ιέρεια της γνώσης που μας μυεί στα μυστικά του σύμπαντος.

Δίπλα τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, καλοί και κακοί, δημιουργούν το πλαίσιο εξέλιξης της ιστορίας προκειμένου να έρθει η λύτρωση. Μια λύτρωση που μόνο ο άνθρωπος μπορεί να αποφασίσει, καθώς ο Δημιουργός μας έδωσε την ελεύθερη επιλογή για το καλό και το κακό.

Το έργο είναι τόσο βαθειά θρηκευτικό όσο μόνο μια γυναίκα θα μπορούσε να το γράψει. Ταυτόχρονα όμως και τόσο μυητικό. Διαβάζοντας το θα σας κάνει να αγαπήσετε τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και να θυμηθείτε ξανά τις ιστορίες που μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας για το τέλος του. Ιστορίες που ατόνησαν και χρειάζεται να πιάσουμε από την αρχή.


Συγγραφέας Βίβιαν Φόρτη
Εκδόσεις Momentum 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.