Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Τα τρία αδέρφια και το χρυσό μήλο.

Τα τρία αδέρφια και το χρυσό μήλο



Σήμερα θα σας διηγηθώ ένα λαϊκό παραμύθι από την Βουλγαρία. Тримата братя и Златната ябълка ή αλλιώς τα τρία αδέρφια και το χρυσό μήλο. Πριν από πολλά χρόνια καιρό, σε ένα χωριό ζούσαν τρία αδέρφια. Αν και ήταν φτωχά, στον κήπο τους είχαν μια μαγική μηλιά που έβγαζε ένα χρυσό μήλο. Το χρυσό αυτό μήλο έβγαινε μόνο μια φορά το χρόνο. Και κάθε χρόνο, ένας δράκος ερχόταν και το έκλεβε.

Ένα χρόνο, ο μεγαλύτερος αδελφός αποφάσισε να εμποδίσει τον δράκο να πάρει το μήλο. Πήρε το σπαθί του, ξάπλωσε κάτω από το δέντρο και τον περίμενε. Δυστυχώς, όμως, κουρασμένος καθώς ήταν, αποκοιμήθηκε. Ο δράκος ήρθε, πήρε το μήλο και εξαφανίστηκε. Όλοι ήταν απογοητευμένοι. Την επόμενη χρονιά, ο δεύτερος αδελφός αποφάσισε να προστατεύσει αυτός το μήλο. Το ίδιο συνέβη και σ΄εκείνον καθώς αποκοιμήθηκε και ξύπνησε το επόμενο πρωί για να ανακαλύψει ότι ο δράκος είχε πάρει πάλι το μήλο. Τον τρίτο χρόνο ήταν η σειρά του μικρότερου αδελφού να μείνει δίπλα στη μαγική μηλιά όλο το βράδυ για να προστατεύσει το μήλο. Καθώς ήταν ο πιο έξυπνος, για να μην τον πάρει ο ύπνος, έκοψε το μικρό δάχτυλό του και έβαλε αλάτι στην πληγή. Ο πόνος δεν τον άφηνε να κοιμηθεί και κατάφερε να δει και να σκοτώσει τον δράκο. Από τότε το χρυσό μήλο δεν εκλάπη ποτέ ξανά και ο μικρότερος αδερφός παντρεύτηκε μια όμορφη πριγκίπισσα.

Όπως παρατηρούμε και σ΄αυτό το βουλγαρικό παραμύθι υπάρχει το μοτίβο των τριών αδερφών (το τρία θεωρείται ιερός αριθμός ο οποίος επαναλαμβάνεται συχνά στα παραμύθια- στις χριστιανικές χώρες αυτό σμβαίνει λόγω της Αγίας Τριάδας) αλλά και το μοτίβο του πολύτιμου (χρυσού ) μήλου που συναντάμε συχνά στα παραμύθια ως κατάλοιπο του καρπού της γνώσης του Χαμένου Παραδείσου.

Εδώ τον ρόλο του φιδιού έχει αναλάβει ο δράκος. 

Ουσιαστικά το μοτίβο του Χαμένου Παραδείσου είναι ένα από τα συχνά μοτίβα στις ιστορίες των πρώτων κοινωνιών των ανθρώπων.

Ο ήρωας/πρωταγωνιστής περνάει τις δοκιμασίες όπως αυτές παρουσιάζονται κατά την ροή του παραμυθιού, κερδίζει την πριγκίπισσα (είτε την σώζει από τον μάγο / τη μάγισσα, τον δράκο ή το τέρας, είτε την ξυπνά από τα μάγια), την παντρεύεται και γίνεται βασιλιάς. Το ευτυχισμένο ζευγάρι, ως άλλοι πρωτόπλαστοι, μέσα από τις δοκιμασίες απαλλάσσονται από τις αμαρτίες που φέρει η γενιά τους και επιστρέφουν εξιλεωμένοι στον «Χαμένο Παράδεισο».


Για τον συμβολισμό του μήλου, θα μιλήσουμε σε άλλη ανάρτηση. 

Στην εικόνα το εξώφυλλο από το συγκεκριμένο παραμύθι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.