Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

O Μαύρος Θεός και ο εορτασμός του Koročun (χειμερινό ηλιοστάσιο των Σλάβων)





Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Συγγραφέας του βιβλίου Ο Βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας 


Το Koročun ή Kračun ήταν μια παγανιστική γιορτή των Σλάβων πριν τον εκχριστιανισμό τους. 


Ο μύθος λέει πως εκείνη την ημέρα ο Μαύρος Θεός και άλλα πνεύματα που σχετίζονταν με τη φθορά και το σκοτάδι ήταν πιο ισχυρά. Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του Koročun έγινε το 1143, από τον συγγραφέα (το όνομα του παραμένει άγνωστο) του Πρώτου Χρονικού του Νόβγκοροντ (Novgorod First Chronicle και στα ρωσικά Новгородская первая летопись) και αναφερόταν στο χειμερινό ηλιοστάσιο ως Koročun.


Για την ιστορία, η Φεουδαλική Δημοκρατία του Νόβγκοροντ (1136–1478) υπήρξε κρατικό μόρφωμα της ΒΔ Ρωσίας κατά τον ύστερο Μεσαίωνα με πρωτεύουσα το Νόβγκοροντ. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον ανατολικό σλαβικό κόσμο, όντας ένα από τα λίγα ρωσικά κράτη που έμειναν ανέπαφα τόσο από τη μογγολική εισβολή στο νότο, όσο και το σουηδικό και τευτονικό επεκτατισμό.

Χριστουγεννιάτικη κάρτα στη Ρωσία το 1910 με επιρροές από τον εορτασμό του Koročun

Η παγανιστική εορτή του Koročun γιορταζόταν από τους Σλάβους στις 21 Δεκεμβρίου, τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους. Εκείνη το βράδυ ο Hors, σλαβική θεότητα που ταυτιζόταν με το φως του Ήλιου αλλά και της Σελήνης ( η ετυμολογία του Hors δεν είναι ξεκάθαρη καθώς την συναντάμε και στην περσική λαογραφία όπου ως xursid και xorshid ονομαζόταν το ακτονοβόλο φως - ηλιακό και σεληνιακό) εμφανίζεται μικροσκοπικός διότι έχει νικηθεί από τις δυνάμεις του Μαύρου Θεού.




Ο Μαύρος Θεός ( Chernobog) απεικονίζεται ως δαίμονας ή τέρας με γκροτέσκο ή τρομακτική εμφάνιση, που συχνά συνδέεται με το σκοτάδι και το θάνατο.

Οι σύγχρονοι μελετητές τείνουν να συνδέουν την συγκεκριμένη γιορτή με τη λατρεία των προγόνων. Την ημέρα αυτή οι Δυτικοί Σλάβοι έκαιγαν φωτιέ στα νεκροταφεία για να κρατήσουν τους αγαπημένους τους ζεστούς και διοργάνωσαν γιορτές για να τιμήσουν τους νεκρούς. Άναβαν επίσης ξύλινα κούτσουρα στα σταυροδρόμια. Σε μερικές σλαβικές γλώσσες, η λέξη Koročun έρχεται να δηλώσει τον απροσδόκητο θάνατο ενός νεαρού ατόμου και το κακό πνεύμα που συντομεύει τη ζωή.


Λέγεται ότι από την ρίζα των λέξεων Koročun και Kračun προήλθε η ρουμάνικη λέξη Crăciun, την οποία χρησιμοποιούν σήμερα για τα Χριστούγεννα.

-------------------------------------




Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Seanchai- Bards- Mythoplastis - © 2018



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.