Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τα κόκκινα πασχαλινά αυγά

Κόκκινα Πασχαλινά Αυγά στην Ελλάδα




Μ. Πέμπτη, η παράδοση θέλει να βάφουμε τα πασχαλινά αυγά!

Μπορεί τα τελευταία χρόνια τα πασχαλινά αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα. Τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι σύμβολο γονιμότητας.



Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Ιησού αλλά οι εξηγήσεις ποικίλουν και ανάλογα με την περιοχή αλλάζει και η παράδοση. Μια εξήγηση λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς του Ιησού, ικετεύοντάς τους με δάκρυα στα μάτια να του φέρονται καλά! Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!

Πασχαλινά Αυγά όπως τα βάφουν στη Ρωσία και την Ουκρανία



Άλλη εξήγηση, συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα».

Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά κόκκινα αυγά και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Το αυγό συμβολίζει την αρχή και το τέλος. Όπως είχε πει και ο Γερμανός συγγραφέας Έρμαν Έσσε «το πουλί αγωνίζεται για να βγει από το αυγό. Το αυγό είναι ο κόσμος του. Αυτός που θέλει να γεννηθεί, πρέπει πρώτα να καταστρέψει έναν κόσμο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.